Musiken i städerna

Musiklivet under 1700-talet utvecklades även utanför huvudstaden och i städerna runt om i Sverige var inte all musik organiserad utan mer spontan. Man spelade musik på gator och torg, krogar och värdshus och man kunde regelbundet höra kyrklockornas dån. Men det som kännetecknade städernas musikliv var stadsmusikanterna, som var vanligast i Skåne där de hade makten över det yrkesmässiga musicerandet. En stadsmusikant var anställd av stadens myndigheter och arbetade mot en låg lön. Hans uppgift var att förse staden med musik i officiella sammanhang, uppvakta borgerskapet vid bröllop och andra tillställningar vilket oftast gav honom ytterligare inkomster.

I en stad arbetade inte enbart stadsmusikanterna utan även organister, musiker som utövade orgelspel. I en stad hördes därför inte bara musiken från gator och torg utan även från stadens mest förnämsta byggnader; kyrkan och rådhuset. Där hördes inte enbart orgelmusiken utan även kyrkklockorna.


Diskussionsfrågor:

Spelas det musik på dagens gator och torg? Är de också anställda av någon? Vad tror du att de tjänar på en dag?

På 1700-talet kunde man höra kyrkklockorna i städerna. Kan man fortfarande göra detta? Vid vilka tillfällen hör du dem i sådana fall?


Referenser:
Christensson, Jakob (red.) (2006). Signums svenska kulturhistoria. Frihetstiden. Lund: Signum


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0