Sammanfattning

Under 1700-talet skedde stora förändringar i det svenska kulturella landskapet. Med Frankrike som inspiration utvecklades scenen för såväl opera, arkitektur, naturvetenskap, konst och klassisk musik. Namn som Carl Michael Bellman, Carl von Linné och Alexander Roslin blev välkända med verk som lever kvar än i dag. Den kungliga dramatiska teatern, idag även kallad Dramaten, och Drottningholmsteatern är kulturella arenor som härstammar från denna tid.

1700-talets mode var uppseendeväckande på många sätt och vis. Med vackra, exklusiva, franska tyger och snidade broderier skapades en helt ny epok vad gäller mode bland de välställda. Även de lägre stånden inspirerades av det franska modet och gjorde sitt bästa för att efterlikna adelns vackra kreationer.

Även det politiska landskapet förändrades. Sverige hade under 1600-talet varit starkt styrda av kungen, men under 1700-talet inträffade det som vi idag har valt att kalla för frihetstiden. Stånden började närma sig varandra politiskt och böndernas makt ökade som en följd av möjligheterna till självägande. Ett frö till dagens demokratiska samhälle såddes genom bildandet av de två första politiska partierna; hattarna och mössorna.

Kommentarer
Postat av: Hanna Ek

Älskar verkligen din blogg, glad att jag hittade den. Följer dig på bloglovin nu, hoppas att du följer tillbaka!

2012-03-09 @ 04:10:43
URL: http://hnny.blogg.se/
Postat av: Hanna Ek

Älskar verkligen din blogg, glad att jag hittade den. Följer dig på bloglovin nu, hoppas att du följer tillbaka!

2012-03-09 @ 04:10:50
URL: http://hnny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0