Styrdokument

När vi planerade hur vi skulle göra vårt historieprojekt utgick vi från dessa mål i kursplanen för historia. Enligt Skolverket ska vi i historieämnet sträva efter att varje elev…

•    Skaffar sig ett historiemedvetande, för att lättare förstå händelser i vår tid och i framtiden.

•    Får en förståelse av historiska händelsers olika bakgrund och hur de hör ihop. Man ska även förstå att händelserna kan uppfattas, förklaras och tolkas på olika sätt.

•    Lär sig om kulturarvet och förstår varför det ser ut som det gör idag.

•    Utvecklar en förmåga att förstå olika historiska mönster, utvecklingar och förändringar.

•    Får kunskaper om historiska personer, händelser och olika tidsåldrar.

•    Lär sig att förstå historien för att lättare förstå andra ämnen.

•    Förstår att olika historiska händelser och samhällsformer är tidsbundna. Att man lär sig att förstå människorna utifrån den tid de levde på.

•    Lär sig att granska olika texter, medier och andra källor som handlar om olika historiska händelser.


Ämnet historia:


Skolämnet historia innehåller delar om politik, ekonomi och social historia och kulturhistoria. Ämnet handlar om hur den personliga och historiska identiteten skapats, därför är den svenska, nordiska, samiska och den europeiska kulturen viktig.

Hur ser den historiska utvecklingen ut och vilka förändringar kan man se? I ämnet ska man lära sig vad då, nu och sedan har för betydelse i historian. Historien har formats av olika händelser och konflikter som påverkat utvecklingen i olika länder och situationer.

I ämnet historia ska man lära sig att det finns mörka sidor som handlar om både etniska, religiösa och politiska framsteg.

Eleverna ska lära sig i skolan att historia skapas varje dag i olika sammanhang. Att eleverna förstår att man tillsammans med sin familj, släkt, hembygd och land har en historia. Förstår man att man som person påverkar historien är det lättare att förstå andra människor och hur de levde. Man ska också förstå hur kvinnor, män, barn, olika samhällsgrupper och etniska grupper har påverkats av olika historiska händelser.

Referenser:
Skolverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0