Barnarbete

På 1700-talet var en stor och viktig del av arbetskraften barn. I bondesamhällena var det naturligt och nödvändigt att barn deltog i arbetet så fort det fanns möjlighet för det. Barnen fick börja med att hjälpa till med enklare arbetsuppgifter när de var 7-8 år och fick därefter fick de mer avancerade uppgifter som var anpassade efter ålder och kön.

Manufakturerna introducerades under 1700-talet och det medförde nya möjligheter att organisera arbetet. Manufakturägarna kunde införa en arbetsdelning där arbetarna endast lärde sig ett arbetsmoment. Barnarbetet fick då en ny karaktär och barnen användes som arbetskraft. Det var även en förberedelse för ett kommande yrke och förberedelser för att själva så småningom kunna driva ett jordbruk.

Under 1800-talet grundades fabrikssystem och barnabetet fick då en annan karaktär. I och med att industrierna växte fram förändrades barnarbetets karaktär. Arbetet för barnen var inte längre en förberedelse för livet på gården där de skulle arbeta med jordbruk utan när barnen blev vuxna kunde de även arbeta i fabrikerna.

För företagarna innebar barnarbetet en ökad vinst eftersom barnens löner var lägre än de vuxnas samt att det var lättare att få barnen att arbeta på fabrikerna än de vuxna. Vissa arbetsmoment var dessutom lättare för barn att utföra eftersom de var mindre än de vuxna och kunde utföra pilligare sysslor. 



Diskussionsfrågor:
Även idag förekommer det barnarbete. Var tror du att detta är vanligt? 

Tror du att du i en svensk affär kan köpte något som ett barn i ett annat land har tillverkat? Hur tänker du kring detta? 



Referenser:
Berggren, Lars & Greiff, Mats (2009). En svensk historia från vikingatid till nutid. 2., [bearb.] uppl. Lund: Studentlitteratur
Nationalencyklopedin

Kommentarer
Postat av: Bella

Detta är en jätte bra blogg...^^

och vi andvänder denna blogg i skolan :)

och vi tycker att det skulle vara kul om du du skulle skriva om lite så påhitade saker tex...Carl von Linne eller Celsius ^^

2011-11-18 @ 14:04:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0