Boende

Adeln visade sin status genom sitt fina boende och nedan kan ni ta del av ett bildspel där ni kan se hur adeln bodde:


Adelsfamiljerna tillbringade somrarna i sina herrgårdar nära naturen och vintrarna i sina våningar i storstäderna. Både herrgårdarna och våningarna var inspirerade av den franska konststilen rokoko med ljus inredning med stora fönster och klara färger. Fönsterlisterna var handsnickrade i mjuka linjer, liksom spegelramarna, möbler, dörrar och tavelramar.  Väggar och kakelugnar var dekorerade med vackra blomstermönster inspirerat av kinesiska blommor. På väggarna fanns även dekorationer i form av vackert porslin importerat från Kina. Vacker konst och stora speglar beprydde väggarna.  Genom att ha många speglar reflekterade man mer ljus till rummen, av samma anledning hade man gärna stora ljuskronor i taket. Hemmen var kostsamt inredda och det var viktigt att visa sin höga status genom sina hem.

 

 



Källa

Källa

 

Barnkammaren var vacker och prydlig, näst intill dockhusliknande. Där fanns små handsnickrade sängar till barnen och varsin liten fin skrivbyrå där de fick sitta och läsa och skriva. Bakom ett draperi fanns även toalettbord med potta . I ena hörnet stod en ståtlig bokhylla i andra hörnet en gammalmodig spelklocka och intill denna fanns en liten byrå med en spegel ovanför. Ibland delade barnen rum två och två, ibland hade de varsitt. Adelsfamiljerna var ofta stora och det var inte ovanligt att de hade närmare tio barn.



Källa




Diskussionsfrågor:
Vilka skillnader tror du att det fanns mellan adeln och böndernas boende?

Tror du att det finns lika stora skillnader mellan boenden idag som det fanns på 1700-talet?

Adeln hade boende både i staden och på landet. Även i dag är det vanligt att de som har råd har ytterligare ett boende på landet.  Varför är det populärt att bo på landet och nära naturen tror du?

Även idag kan man se inredning från 1700-talet. Varför tror du att det är så?




Referenser:

Christensson, Jakob (red.) (2006). Signums svenska kulturhistoria. Frihetstiden. Lund: Signum

Klingberg, Göte. (1971). Så levde barnen förr - dokument om allvar och lek. Stockholm: AB Kopia.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0