Konst

Frihetstiden under 1700-talet innebar ett stort kulturellt uppsving gällande konst. Sverige influerades under 1700-talet mycket av Frankrike och det var först efter det att franska konstnärer inkallats för att smycka det nybyggda kungliga slottet i Stockholm som intresset för konst vaknade på allvar. Stilen kallas den gustavianska stilen och har sina influenser i rokokon.

Skultptören Johan Tobias Sergel är känd från denna tid. Han har avbildats som staty i Stockholm och det kända torget Sergels Torg är uppkallat efter honom. Andra kända konstnärer från 1700-talet är Johan Pasch, Per Krafft den äldre och inte minst Alexander Roslin. Roslin målade porträtt och blev mycket rik på att måla av dåtidens kungligheter och celebriteter.

Visste ni förresten att bilden av Carl von Linné som pryder vår hundrakronorssedel är målad av Alexander Roslin?


Källa


Målning av Alexander Roslin

Källa

 

 

Målning av Per Krafft

Källa



Diskussionsfrågor:
Bilden av Carl Von Linné som pryder vår hundrakronorsedel är målad på 1700-talet. Ta reda på om det finns någon annan konst som lever kvar idag och vart den finns?

På 1700-talet var konsten ett sätt att dokumentera och förmedla känslor och händelser. Idag är filmatisering en slags konst. Känner du till några filmer som är inspirerade av eller utspelar sig på 1700-talet?

Vilka andra konstformer förutom målning och film finns idag? Hur tror du att konsten kommer se ut i framtiden?


Referenser:

Christensson, Jakob (red.) (2006). Signums svenska kulturhistoria. Frihetstiden. Lund: Signum

Nationalencyklopedin


Kommentarer
Postat av: DameBoudicca

Hej!

Det är i och för sig trevligt att se sin bild i ett sådant här sammanhang - men den är copyrightskyddad och om du vill ha kvar den på din blogg skulle jag önska att du också skriver ut fotografen på den (Rebecca Bugge), annars måste jag be dig om att ta ner den.



Vänligen

DameBoudicca (Rebecca Bugge)

2011-01-26 @ 17:21:36
URL: http://www.flickr.com/photos/dameboudicca/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0