Kläder och mode

Inom bondeståndet fanns det stora skillnader i välstånd beroende på vilka syssla man hade. Under 1700-talet blev många bönder rikare, men man var fortfarande långt ifrån att närma sig den status som adeln hade. Adeln visade sin status genom fina och dyra kläder. Bönderna hade givetvis inte råd med liknande textila utvsävningar, men de gjorde sitt bästa för att kopiera det mode som adeln stod för.

Hos kvinnorna skulle midjorna vara hårt åtsnörda och männen skulle framhäva sin vader eftersom detta var modernt vid denna tid. Böndernas kläder påminde till stor del om vår tids svenska folkdräkter. Tygerna tillverkade bönderna hemma, till skillnad från adeln som importerade sina tyger från Frankrike. Under 1700-talet blev det populärt med randiga tyger av linne. Kvinnornas dräkter bestod av en kjol, livstycke, förkläde och huvudbonad. Männens dräkt bestod av knälånga byxor, skjorta och jacka. Det var först efter Franska revolutionen 1789 som det blev modernt med långbyxor.

Visste ni förresten att bönderna under 1700-talet inte hade några underkläder? Bland överklassen förekom det emellanåt att männen hade en slags underbyxa, men underkläder för kvinnor existerade inte under 1700-talet.

 

Den svenska folkdräkten härstammar från 1700-talets dräkter:


Källa


Diskussionsfrågor:
Det är inte lika lätt att hitta bevarade bondekläder som adelskläder från 1700-talet. Varför är det så tror du?


Referenser:

Föreläsning
NE

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0